Miért van chip a mai tonereken és patronokon?

Mi is valójában a chip és mit keres a nyomtatókellékeken? A chip jelen esetben nem más, mint egy elektromos érintkezőkkel apró kis elektronika, ami adat- és információtárolóként funkcionál. A nyomtatóba helyezve a patront vagy a tonert amin a chip megtalálható, a nyomtató képes annak tartalmát olvasni és a legtöbb esetben írni, módosítani is. A chipeknek nagyon sok változata fordul elő a nyomtatóiparban, mindegyikre nem is térünk most ki, de azt elmondjuk mire is használják a gyártók.

Milyen információkat tárol a nyomtatókellékre helyezett chip?

Típustól, gyártótól és fejlettségtől függően többféle információt is tárolhat egy chip, most ezek közül nézünk meg néhány lehetségest:

  • a patron vagy a toner pontos típusa: ez alapján azonosítja be a nyomtató, hogy pontosan milyen patront tettünk bele és azt színhelyesen tettük-e (nem cseréltük-e véletlenül fel a feketét a cyan-al)
  • a nyomtatókellék kalkulált töltöttsége, vagyis mennyit használtuk vagy nyomtattunk-e már az adott patronnal. Mint azt már egy korábbi cikkünkben leírtuk, a legtöbb esetben a nyomtató nem tudja mennyi festék is van a patronban, annak mennyiségét csak megbecsüli, az eddig kinyomtatott oldalak paraméterei alapján kalkulálja. Ezek az információk vagy teljes egészében, vagy részben szintén felkerülhetnek a chip-re, mint információ. No nem a kinyomtatott oldalak, hanem azok összesített paraméterei.
  • a tintapatron vagy lézertoner szavatossága, lejárati ideje. Ezt az információt nem minden gyártó tárolja, de egyre gyakrabban előfordul (jellemzően a HP használja). Itt a lejárati idő általában a legkésőbbi használatba vétel dátumát jelöli.

A fentiekből láthatjuk, hogy a működés szempontjából sok fontos információt tárol a chip. A gyártók a chipeket folyamatosan fejlesztik, ezzel küzdve az utángyártók ellen. Ugye Ön hallott már olyat, hogy egy nyomtató nem fogadta el az utángyártott vagy töltött tonert, hiába volt ugyanaz a típus? Az esetek 99%-ban nem a tonerrel szokott a gond lenni, hanem a nyomtató a chip által közölt információk alapján úgy döntött, ezt a kelléket nem engedi használni. A legtöbb esetben ez a kellék egy másik nyomtatóban tökéletesen működik.

A gyártók folyamatos küzdelmet folytatnak az utángyártott nyomtatókellékek használata ellen. Egyre kifinomultabb technikákkal próbálják felismerni az utángyártott chipeket, így gyakran frssítik a nyomtatók drivereit vagy belső szoftverét annak érdekében, hogy a legújabb információk alapján tudja a nyomtató kizárni a nem eredeti kelléket.

Biztosan hallott már olyan esetről, hogy valaki mindig ugyanolyan kompatibilis patront használ a nyomtatójában és egyszer már nem akarja elfogadni. Ebben az esetben valószínűleg a fentebb leírtak történtek, ezért:

Ha Ön utángyártott nyomtatókellékkel kívánja üzemeltetni a nyomtatóját, ne engedje a nyomtató szoftvereinek frissítését ill. kapcsolja ki az automatikus frissítéseket és csak indokolt esetben engedélyezze újra.

Egy újabb tanács ha utángyártott patronokat használ: a nyomtatóban egyszerre csak ugyanattól a gyártótól és lehetőleg ugyanolyan verziójú chipekkel ellátott nyomtatókelléket használjon. Néha működik az, hogy a nyomtatóban csak a feketét cseréljük utángyártottra, de azt javasoljuk, hogy vagy indítsa már a nyomtató megvételekor utángyártott patronokkal a készülékét és az eredetiket tegye el, vagy ha cserére kerül a sor akkor első alkalommal az összes színt cserélje kompatibilisre. Ezzel a módszerrel nagyban lecsökkenti annak a kockázatát, hogy a nyomtatója felismerje a nem eredeti chip-et.

Egy gondolat a végére: Érthető a gyártók részéről a chipek alkalmazása a nyomtatókellékeken és folyamatos fejlesztése és küzdelme az utángyártók ellen. Ha megnézi egy eredeti és nem eredeti kellék árát, lényeges különbséget fog tapasztalni, ez az ahol a gyártók behozzák a profitot. Persze nagyon oda kell figyelni a minőségre, mert ahogy a nyomtatási piacon végignézünk, a folyamatos árcsökkenések mellett a legtöbb utángyártott kellék minősége is rengeteget romlott, mert már olyan árszintet követel a piac, amit csak egyes elemek elhagyásával vagy rosszabb minőségűre cserélésével tudnak tartani. Azt javaslom, csak bevált és megfelelő garanciával termékeket vásároljon legyen az eredeti vagy kompatibilis.

Scroll to Top